Quan parlem de productes de proximitat, també coneguts com a productes km 0, fem referència a aquells productes que es produeixen i/o recullen en zones properes al seu lloc de venda, on són adquirits pel consumidor final. Adquirir aquest tipus de productes, a més de contribuir a mantenir una alimentació més saludable, també constitueix un hàbit sostenible mitjançant el qual es promou una relació més responsable amb el medi ambient i reduir el nombre d’intermediaris i costos associats que poden existir entre els productors i el consumidor final.
En comprar aliments de proximitat també estarem adquirint aliments de temporada, consumint en cada època de l’any els productes de temporada, sent un factor vinculat directament amb el seu lloc de procedència. Per exemple, si et trobes en els mercats de la teva ciutat amb carxofes al mes de gener o febrer, això serà senyal que aquesta carxofa no ha estat produïda a Espanya, ja que es tracta d’una verdura amb dues temporades ideals, una a la tardor i una altra a la primavera, depenent del clima de la zona on es produeix.
Ja són molts els experts en diferents àmbits com poden ser, agricultura, ramaderia, pesca, nutrició, alimentació, medi ambient, entre d’altres, els que manifesten la necessitat d’impulsar el consum de productes de proximitat. El consum de productes de proximitat es fa prioritari per diversos motius beneficiosos per a tothom, a continuació enumerem els mateixos:
Milloren la nostra alimentació, i per tant, la nostra salut.
Sostenibilitat (no és el mateix portar taronges a 20 km que a 1.000 km) i reducció de carboni.
Temporalitat (consumir en cada època de l’any els productes de temporada).
Redueixen el malbaratament alimentari, ja que molts aliments es fan malbé durant el transport.
Ajuden a promoure l’economia local i a protegir la qualitat de la cadena alimentària donant suport a agricultors i ramaders.
Ajuden a reduir el nombre d’intermediaris i costos associats entre els productors i el consumidor final.
Per tot això, creiem que és necessari que les polítiques locals donin suport el consum d’aquests aliments frescos de proximitat i protegeixin el petit productor i que els consumidors siguin capaços de saber l’origen dels aliments que consumeixen.